PODEU FER COMENTARIS...

COM POSAR COMENTARIS A LES ENTRADES DEL BLOG: -CLIQUEU ON POSA COMENTARIS (AL FINAL DE LES ENTRADES HI HA AQUESTA PARAULA), -ESCRIVIU EL COMENTARI,SI AL FINAL SIGNEU AMB EL VOSTRE NOM SABREM QUI HA FET EL COMENTARI. -ON POSA COMENTA COM A ....PODEU SELECCIONAR "ANÒNIM" -CLIQUEU PUBLICAR. -COPIEU LES LLETRES I XIFRES QUE US DEMANEN PER A QUE SURTI PUBLICAT EL COMENTARI

dimecres, 30 d’octubre del 2013

QUÉ ÉS EL HALLOWEEN?- investigació a Internet


Origen de la festa de Halloween

Halloween (contracció de All Hallows ' Eve , ' Vespra de Tots Sants ') , també conegut com Nit de Bruixes o Nit de Difunts , és una festa d'origen celta que se celebra internacionalment en la nit del 31 d'octubre , sobretot en països anglosaxons com Canadà, Estats Units, Irlanda o el Regne Unit , i , en menor mesura , a l'Argentina , Xile , Colòmbia , Mèxic, Perú o el conjunt de Llatinoamèrica , i gran part d'Espanya . Les seves arrels estan vinculades amb la commemoració celta del Samhain i la festivitat cristiana del Dia de Tots Sants , celebrada pels catòlics l'1 de novembre . Es tracta en gran part d'un festeig secular , encara que alguns consideren que té un rerefons religiós . Els immigrants irlandesos van transmetre versions de la tradició a Amèrica del Nord durant la Gran fam irlandesa . Tot i ser països netament anglosaxons , a Austràlia i Nova Zelanda , no és tan observada com en altres països .El dia s'associa sovint amb els colors taronja , negre i morat i està fortament lligat al símbol de la Jack - o' - lantern . Les activitats típiques de Halloween són el famós truc o tracte i les festes de disfresses , a més de les fogueres , la visita de cases encantades , les bromes , la lectura d'històries de por i el visionat de pel · lícules de terror .

La carabassa de Halloween

Un jack-o'-lantern (llanterna de Jack en anglès) és una carabassa tallada a mà, associada a la festivitat de Halloween. (Hallow Eve) Agafa el nom del fenomen natural conegut com foc follet (will-o'-the-WISP en anglès). Per fer un jack-o'-lantern generalment s'agafa una carabassa, es treu la part superior de la carbassa a manera de tapa, i després s'extreu la polpa del seu interior, sobre la superfície exterior es talla una imatge, generalment un rostre monstruós. Durant la nit es col · loca una espelma encesa en el seu interior per crear un efecte lluminós. El terme jack-o'-lantern no és molt comú fora dels Irlanda, encara que sí ho és la pràctica de tallar carabasses per Halloween.
Un foc follet (en llatí ignis fatuus) és un fenomen consistent en llums pàl·lides que poden veure's de nit o al capvespre flotant en l'aire sobre cementiris i terrenys humits o pantanosos. Es pensa que els focs follets retrocedeixen quan t'hi aproximes. Existeixen moltes llegendes sobre ells, això  que fa que molta gent no es cregui explicacions científiques.Una possible explicació naturalista i científica pel fenomen és que la oxidació de la fosfina i els gasos de metà produïts per la putrefacció de matèries orgàniques poden produir l'aparició de llums que brillen a l'aire. Més coses sobre el foc follet a.... http://ca.wikipedia.org/wiki/Foc_follet

Hinkypunk, el nom que es dóna al foc follet en el sud-est d'Anglaterra  ha arribat a la fama com un monstre a la sèrie de novel·les de J. K. Rowling Harry Potter. Als llibres, un hinkypunk és una criatura d'una sola cama i aspecte fràgil que sembla estar feta de fum. L'hinkypunk habita els pantans i porta una llanterna que empra per atraure viatgers a la foscor. El professors Remus Lupin presenta la criatura al llibre Harry Potter i el presoner d'Azkaban. Harry i els seus companys s'enfronten a un hinkypunk en el seu examen final de Defensa contra les Arts Fosques aqueix any. Encara que Harry aprova, Ronald Weasley queda confús pels seus desorientadors moviments i s'enfonsa en un aiguamoll.

Truc o tracte

Originalment el truc o tracte ( en anglès « Trick -or - treat » ) era una llegenda popular d'origen cèltic segons la qual no solament els esperits dels difunts eren lliures de vagar per la Terra la nit de Halloween , sinó tota mena d'ens procedents de tots els regnes espirituals . Entre ells hi havia un terriblement malèvol que deambulava per pobles i llogarets , anant de casa a casa demanant precisament « truc o tracte » . La llegenda assegura que el millor era fer tracte , sense importar el cost que aquest tingués , doncs de no pactar amb aquest esperit ( que rebria el nom de jack - o' - lantern , amb el qual es coneixen les tradicionals carabasses de Halloween ) ell usaria els seus poders per fer « truc» , que consistiria en maleir la casa i als seus habitants , donant-los tota mena d'infortunis i malediccions com emmalaltir a la família , matar al bestiar amb pestes o fins a cremar el propi habitatge . Com a protecció sorgir la idea de crear a les carabasses formes horribles , per així evitar trobar-se amb aquest espectre ( i amb el temps , a causa de l'associació mental entre l'esperit i les carabasses [ cita requerida ] , el nom d'aquest seria donat a elles , que és com són conegudes avui dia quan arriba aquesta festa ) .
Realment , encara que s'ha generalitzat la traducció « truc » en castellà per l'anglès « trick » i « tracte» literalment per « treat » , en el cas del « Trick - or-treating » no es tracta d'un truc pròpiament dit sinó més bé d'un ensurt o una broma pel que una traducció més exacta seria per exemple « ensurt o dolç » o « entremaliadura o dolç » .
En l'actualitat , els nens es disfressen per a l' ocasió i passegen pels carrers demanant dolços de porta en porta . Després de trucar a la porta els nens pronuncien la frase « truc o tracte» , « truc o dolç » o « entremaliadura o dolç » ( provinent de l'expressió anglesa trick or treat ) . Si els adults els donen caramels , diners o qualsevol altre tipus de recompensa , s'interpreta que han acceptat el tracte . Si per contra es neguen , els nois els gastaran una petita broma , sent la més comuna llançar ous o escuma d'afaitar contra la porta .
A Mèxic hi ha una versió anomenada calaverita en què els nens pregunten em dóna vostè el meu calaverita ? en lloc de: Truc o Tracte ? referint-se a un dolç amb forma de calavera .
El recorregut infantil a la recerca de llaminadures probablement enllaç amb la tradició neerlandesa de la Festa de Sant Martí.