PODEU FER COMENTARIS...

COM POSAR COMENTARIS A LES ENTRADES DEL BLOG: -CLIQUEU ON POSA COMENTARIS (AL FINAL DE LES ENTRADES HI HA AQUESTA PARAULA), -ESCRIVIU EL COMENTARI,SI AL FINAL SIGNEU AMB EL VOSTRE NOM SABREM QUI HA FET EL COMENTARI. -ON POSA COMENTA COM A ....PODEU SELECCIONAR "ANÒNIM" -CLIQUEU PUBLICAR. -COPIEU LES LLETRES I XIFRES QUE US DEMANEN PER A QUE SURTI PUBLICAT EL COMENTARI

dimecres, 17 d’abril del 2013

ESTUDIEM EL PROCÈS D'ELABORACIÓ DEL CAVA I CONTESTEM A LES PREGUNTES

http://ca.wikipedia.org/wiki/Cava_(beguda)

INVESTIGUEM A INTERNET, APRENEM EL PROCÈS D'ELABORACIÓ DEL CAVA, RECORDEM LES EXPLICACIONS DE LA VISITA A SANT SADURNÍ, FEM UN POWER POINT I CONTESTEM UN QÜESTIONARI.


QÜESTIONARI SOBRE EL CAVA



1.-QUI VA INTRODUIR EL CAVA A LA PENÍNSULA IBÈRICA?

ELS FENICIS O ELS GRECS, NO SE SAP DEL CERT. A CATALUNYA HI HA VINYES DES DE L’ANY 975.



2.-QUINES SÓN LES PRINCIPALS EMPRESES QUE ELABOREN EL CAVA A TOT EL MÓN?

FREIXENET I CODORNIU



3.-QUÉ ÉS UN CEP?

Un cep és una planta que fa raïm. Els ceps són baixos i tenen el tronc gruixut i recargolat i les fulles amples i amb entrants i sortints. Les vinyes estan formades de molts ceps.

4.-QUINA DISTÀNCIA HI HA D’HAVER ENTRE CEP I CEP?

3 METRES



5.-QUE VOL DIR PODAR? PER QUÉ S’HA DE PODAR?

Treure les branques inútils d'una planta o d'un arbre perquè creixi millor.

6.-PORQUÉ HA DE SER RÀPIDA L’EXTRACCIÓ DEL SUC DEL RAÏM?

PER EVITAR QUE S’OXIDI.

7.-QUÉ ÉS EL MOST?

 

El most és el suc del raïm abans que fermenti i es faci vi. El most de major qualitat s’anomena “flor” , destinat a elaborar els millors vins de cava.





8.-PERQUÉ ES DEIXA REPOSAR?

 

Perque els residus de terra i pinhyols es depositin al fons del dipòsit. Es fa a una temperatura baixa. Després es trasllada a un altre dipòsit per a fer la primera fermentació.

9.-QUÉ VOL DIR FERMENTAR?

CONVERTIR EL SUC DE RAÏM EN VI.

10.-COM ES FA LA PRIMERA FERMENTACIÓ?

A temperatura baixa per a que no perdi l’aroma. Amb ajuda de llevats el sucre del most es transforma en alcohol i gas. El gas surt a l’exTerior i fa augmentar la temperatura del vi.

11.-QUÉ VOL DIR “COPAGE” O “CUVÉE”?

ES LA BARREJA DE DIFERENTS RAÏMS PER A FER EL VI DE BASE PER ELABORAR CAVA.

 

12.-COM ES FA LA SEGONA FERMENTACIÓ.

ES FA DINS L’AMPOLLA.  S’AFEGEIX SUCRE , LLEVATS I LICOR DE TIRATGE.

13.-COM ES DIPOSITEN LES AMPOLLES?

EN FORMA DE “RIMA” I HORITZONTALS EN EL SOTERRANI DE LES CAVES I A TEMPERATURA CONSTANT.

14.-QUIN TAP ES POSA PRIMER A L’AMPOLLA?

UNA TAP PROVISIONAL.

15.-QUAN TEMPS ESTAN LES AMPOLLES EN REPÒS?

9 MESOS.

16.-QUE ES FA PASSAT ELS NOU MESOS?

ES VAN GIRANT LES AMPOLLES DURANT TRENTA DIES FINS QUEDAR EN POSICIÓ VERTICAL. ES POSEN EN FORMA DE PUNTA PER A QUE EL SEDIMENT QUEDI AL COLL DE L’AMPOLLA I SURTI DE COP QUAN ES TREU EL TAP PROVISIONAL.

17.-COM ES DIU AIXÒ DE TREURE EL TAP PROVISIONAL?

“DEGOLLAMENT”

18.-PER QUÉ HEM POSAT LICOR D’EXPEDICIÓ? QUÉ ÉS?

ÉS UNA BARREJA DE VI I SUCRE I SERVEIX PER FER CAVES DIFERENTS: SEMISEC, SEC O BRUT.

19.-QUE ES FA AL FINAL DEL PROCÉS D’ELABORACIÓ DEL CAVA?

POSAR UN TAP DE SURO SUBJECTAT AMB UNA GRAPA I ETIQUETAR L’AMPOLA. S’EMBALEN LES AMPOLLES PER A SER COMERCIALITZADES.

20.-QUINES CLASSES DE RAÏM CULLEN PRINCIPALMENT A FREIXENET?

MACABEU, XAREL.LO I PARELLADA.

21.-QUAN ES FA LA VEREMA?

A FINALS D’AGOST I DURANT EL MES DE SETEMBRE. EL SOL I LA PLUJA HAN FET QUE EL RAÏM MADURI.

22.-COM ES FA EL MOST?

AMB PREMSES. ABANS EREN MANUALS , ARA SÓN AUTOMÀTIQUES.

23.-QUÉ ÉS EL LLEVAT?

ELS MICROORGANISMES QUE CONVERTEIXEN EL MOST EN VI.



24.-COM ES DIU LA PERSONA QUE FA LES BARREGES DE VINS?

ENÒLEG.

 

25.-COM ÉS EL SOSTRE DE LES CAVES?

DE ROCA CALCÀRIA, PER MANTENIR LA FRESCOR I LA HUMITAT.

DIBUIX DEL CEP