INVESTIGUEM A INTERNET, APRENEM EL PROCÈS D'ELABORACIÓ DEL CAVA, RECORDEM LES EXPLICACIONS DE LA VISITA A SANT SADURNÍ, FEM UN POWER POINT I CONTESTEM UN QÜESTIONARI.
QÜESTIONARI SOBRE
EL CAVA
|
1.-QUI
VA INTRODUIR EL CAVA A LA PENÍNSULA IBÈRICA?
ELS FENICIS O ELS GRECS, NO SE SAP DEL
CERT. A CATALUNYA HI HA VINYES DES DE L’ANY 975.
2.-QUINES
SÓN LES PRINCIPALS EMPRESES QUE ELABOREN EL CAVA A TOT EL MÓN?
FREIXENET I CODORNIU
3.-QUÉ
ÉS UN CEP?
Un cep és una planta que fa raïm. Els ceps
són baixos i tenen el tronc gruixut i recargolat i les fulles amples i amb
entrants i sortints. Les vinyes estan formades de molts ceps.
4.-QUINA
DISTÀNCIA HI HA D’HAVER ENTRE CEP I CEP?
3 METRES
5.-QUE
VOL DIR PODAR? PER QUÉ S’HA DE PODAR?
Treure les branques inútils d'una planta o
d'un arbre perquè creixi millor.
6.-PORQUÉ
HA DE SER RÀPIDA L’EXTRACCIÓ DEL SUC DEL RAÏM?
PER EVITAR QUE S’OXIDI.
7.-QUÉ
ÉS EL MOST?
El most és el suc del raïm abans que fermenti i es
faci vi. El most de major qualitat s’anomena “flor” , destinat a elaborar els
millors vins de cava.
|
8.-PERQUÉ
ES DEIXA REPOSAR?
Perque els residus de terra i pinhyols es
depositin al fons del dipòsit. Es fa a una temperatura baixa. Després es
trasllada a un altre dipòsit per a fer la primera fermentació.
9.-QUÉ
VOL DIR FERMENTAR?
CONVERTIR EL SUC DE RAÏM EN VI.
10.-COM
ES FA LA PRIMERA FERMENTACIÓ?
A temperatura baixa per a que no perdi
l’aroma. Amb ajuda de llevats el sucre del most es transforma en alcohol i gas.
El gas surt a l’exTerior i fa augmentar la temperatura del vi.
11.-QUÉ
VOL DIR “COPAGE” O “CUVÉE”?
ES LA BARREJA DE DIFERENTS RAÏMS PER A FER
EL VI DE BASE PER ELABORAR CAVA.
12.-COM
ES FA LA SEGONA FERMENTACIÓ.
ES FA DINS L’AMPOLLA. S’AFEGEIX SUCRE , LLEVATS I LICOR DE TIRATGE.
13.-COM
ES DIPOSITEN LES AMPOLLES?
EN FORMA DE “RIMA” I HORITZONTALS EN EL
SOTERRANI DE LES CAVES I A TEMPERATURA CONSTANT.
14.-QUIN
TAP ES POSA PRIMER A L’AMPOLLA?
UNA TAP PROVISIONAL.
15.-QUAN
TEMPS ESTAN LES AMPOLLES EN REPÒS?
9 MESOS.
16.-QUE
ES FA PASSAT ELS NOU MESOS?
ES VAN GIRANT LES AMPOLLES DURANT TRENTA
DIES FINS QUEDAR EN POSICIÓ VERTICAL. ES POSEN EN FORMA DE PUNTA PER A QUE EL
SEDIMENT QUEDI AL COLL DE L’AMPOLLA I SURTI DE COP QUAN ES TREU EL TAP
PROVISIONAL.
17.-COM
ES DIU AIXÒ DE TREURE EL TAP PROVISIONAL?
“DEGOLLAMENT”
18.-PER
QUÉ HEM POSAT LICOR D’EXPEDICIÓ? QUÉ ÉS?
ÉS UNA BARREJA DE VI I SUCRE I SERVEIX PER
FER CAVES DIFERENTS: SEMISEC, SEC O BRUT.
19.-QUE
ES FA AL FINAL DEL PROCÉS D’ELABORACIÓ DEL CAVA?
POSAR UN TAP DE SURO SUBJECTAT AMB UNA
GRAPA I ETIQUETAR L’AMPOLA. S’EMBALEN LES AMPOLLES PER A SER COMERCIALITZADES.
20.-QUINES
CLASSES DE RAÏM CULLEN PRINCIPALMENT A FREIXENET?
MACABEU, XAREL.LO I PARELLADA.
21.-QUAN ES FA LA VEREMA?
A FINALS D’AGOST I DURANT EL MES DE
SETEMBRE. EL SOL I LA PLUJA HAN FET QUE EL RAÏM MADURI.
22.-COM
ES FA EL MOST?
AMB PREMSES. ABANS EREN MANUALS , ARA SÓN
AUTOMÀTIQUES.
23.-QUÉ
ÉS EL LLEVAT?
ELS MICROORGANISMES QUE CONVERTEIXEN EL
MOST EN VI.
24.-COM
ES DIU LA PERSONA QUE FA LES BARREGES DE VINS?
ENÒLEG.
25.-COM
ÉS EL SOSTRE DE LES CAVES?
DIBUIX DEL CEP
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada