1.-quan es sembra l’all?
En els climes molt freds la plantació es fa a finals d'hivern i en climes
més temperats es pot fer a partir del novembre fins al gener.
2.-quan es cull?
La recol·lecció es farà a partir del juny fins al juliol si es vol l'all
sec i abans si es volen collir alls tendres.
3.-es sembra directe o es sembra al planter?
directe
4.-quan es cullen abans els alls tendres o els
secs?
Els tendres
5.-quins alls es poden plantar més junts: els
tendres o els secs?
Els tendres.
6.-Tolera bé el fred?
Sí
7.-Tolera bé la calor?
No li agraden les temperatures càlides de l'estiu. Per
tant se sol cultivar de manera que la formació del bulb coincideixi amb la
primavera.
8.-Com s’ha de sembrar?
8.-Com s’ha de sembrar?
La separació entre les plantes d'all pot ser molt petita, de l'ordre de
10-20 cm. En el cas de voler collir alls tendres les plantes poden estar més
juntes.
9.Amb quins cultius s’associen?
S'associa bé amb enciams, remolatxa i bleda.
Cal evitar que coincideixi amb pèsols o faves.
Cal evitar que coincideixi amb pèsols o faves.
Les larves d'alguna espècie de mosca i d'escarabat poden mejar-se l'all
11.-Pot evitar malalties a les plantes?
L'all té un efecte contra insectes, àcars i malalties. Es barreja de
l'ordre de 10-20 gr esmicolats en un litre d'aigua, s'hi afegeix sabó i es
pulveritza sobre les plantes.
12.-Pot ajudar a curar o prevenir malalties en les
persones?
Els alls
tenen propietats que afavoreixen al bon funcionament del cor i, juntament amb
els cítrics, taronges i llimones, ajuda a protegir contra els constipats i la
tos.
L'all és
un remei natural que s'utilitza per a l'asma, la tos, dificultats
respiratòries, bronquitis, tuberculosi etc. Pel que sembla donar resultats per
combatre reumes.
Recentment
s'assenyala que l'all ajuda a reduir els riscos de contraure càncer pels seus
continguts antioxidants com la allicina, la quercitina ..
Incrementa les defenses de l'organisme, millorant la nostra resposta a virus i bacteris, és antiinflamatori, anticoagulant, vasodilatador i depurador. És un
Incrementa les defenses de l'organisme, millorant la nostra resposta a virus i bacteris, és antiinflamatori, anticoagulant, vasodilatador i depurador. És un
antibiòtic
natural.
13.-Quines receptes coneixes en que l’all sigui
element principal?
Allioli, guisats, sopa d'all, verdures
rostits, amanides ....
Hi ha receptes tradicionals en les que és un ingredient fonamental:
sopa d'all, all pringue, all cabañil, llom amb tomàquet all i formatge,patates amb all i julivert, pasta amb all i oli, crema freda d'all, angules amb all,
atascaburras…
14.-Es conserven durant molt temps els alls?
Hi ha receptes tradicionals en les que és un ingredient fonamental:
sopa d'all, all pringue, all cabañil, llom amb tomàquet all i formatge,patates amb all i julivert, pasta amb all i oli, crema freda d'all, angules amb all,
atascaburras…
14.-Es conserven durant molt temps els alls?
Si deixem assecar bé els alls es poden conservar durant molts mesos.
Atascaburras
Plato típico de los días de nieve en
Albacete, sobretodo en la sierra de Albacete. Es un plato de Bacalao desalado,
sin florituras, con ingredientes de la tierra: huevos duros, aceite, patatas y
nueces
Pese a su nombre, es un plato que podemos
comer para picar en la barra de un bar. Como en tantas otras cosas el nombre no
ayuda, pero si lo piensas como una mousse de bacalao regado con el color
intenso del aceite de oliva se te hace la boca agua
Ingredientes:
·
8 Patatas Medianas
·
300 gr. de bacalao desalado
·
3 dientes de ajo
·
4 huevos duros
·
8-10 cucharadas de aceite de oliva
·
50 gr. de nueces
·
Sal
Tiempo de preparación: 40 minutos
Cantidad: 4 personas
Cantidad: 4 personas
Preparación: Cocer las patatas con piel unos 30 minutos y por separado, el bacalao 5
minutos.
Reservar una taza del caldo del bacalao.
Reservar una taza del caldo del bacalao.
Picar los ajos, pelar las patatas y
desmigar el bacalao
En un mortero, machacar los ajos,
incorporar la patata y mezclar.
Añdir el bacalao y mezclar bien
Añadir el aceite sin dejar de
remover. Si quedase muy espeso, añadir un poco del caldo del bacalao que hemos
reservado
Tiene que quedar con la consistencia
de un puré.
Servir en los platos o mejor
cazuelitas de barro adornando con rodajas de
huevo duro, nueces y un chorro de aceite de oliva.
Receta de Nuestro Bar
Historia:
cuenta la leyenda que el plato surgió en una gran nevada, cuando unos pastores no tenían para comer nada más que patatas y unas raspas de bacalao. Cocieron las patatas con el bacalao y las machacaron mezclándolo con las chullas sin espinas, pero al ver que no era suficiente empezaron a echar aceite de oliva y moverlo con el mortero. La mezcla engordó y se pegaron una comilona tal que al acabar dijeron "esto harta hasta las burras" y de ahí el nombre.
Es un plato tradicional de la sierra
y se suele comer cuando caen las primeras nieves, incluso se dice que para que
salgan buenos buenos, debe usarse nieve derretida para cocerlo. Las exquisitas
y pequeñas nueces de la sierra se añaden para adornar y completar un plato
nutritivo. Como todos casi los platos de campo, es mejor no usar platos y comer
directamente del mortero.
1 comentari:
Felicitats, heu trobat una recepta molt temptadora,, sens dubte la provarem.
Publica un comentari a l'entrada