1.-QUINA
PART DE LA PLANTA ÉS LA QUE MENGEM?
L’ARREL
2.-QUI I
QUAN VA INTRODUIR AQUESTA PLANTA A LA PENÍNSULA IBÉRICA?
ELS ÀRABS FA 900 ANYS
3.-COM SE
SEMBREN?
DIRECTAMENT, JA QUE NO TOLEREN SER TRASPLANTADES.
4.-QUAN
SE SEMBREN?
HI HA VARIETATS PER TOT L’ANY.
5.-QUAN
TEMPS PASSA ENTRE LA SEMBRA I LA COLLITA?
ENTRE DOS I TRES MESOS, SEGONS LA VARIETAT I LA MIDA DESITJADA
6.-QUÉ
CAL TENIR EN COMPTE PER A QUE CRÉIXIN BÉ?
-NO SEMBRAR-LES MASSA JUNTES, HAN DE TENIR L’ESPAI SUFICIENT
PER CRÉIXER
7.-QUE
PASSA SI HI POSEM MASSA COMPOST?
QUE S’ESBERLEN I PERDEN QUALITAT I SABOR
8.-DE QUÉ
S’ALIMENTEN SOBRETOT PER CRÉIXER?
DE FÒSFOR I POTASSI
9.-QUIN
ÉS EL MILLOR ADOB PER LES PASTANAGUES?
LES CENDRES DE LLARS DE FOC I ESTUFES SI HEM CREMAT FUSTA PURA
SENSE ADDITIUS
10.-EN
QUE ES DIFERENCIEN LES VARIETATS DE PASTANAGA?
EN LA FORMA, LA MIDA I EL COLOR DE L’ARREL
11.-QUAN
PODEM COLLIR PASTANAGUES?
TOT L’ANY SI FEM UNA BONA PLANIFICACIÓ
12.-QUINA
PLAGA POT AFECTAR A LES PASTANAGUES?
LA MOSCA DE LA PASTANAGA. LES LARVES PERFOREN LES ARRELS.
13.-COM
PODEM CONTROLAR AQUESTA PLAGA?
ASSOCIANT ELS CULTIUS DE PASTANAGUES AMB ELS DE CEBES I PORROS
JA QUE REPEL.LEN LA MOSCA DE LA PASTANAGA.
14.-QUINA
VITAMINA ENS APORTA LA PASTANAGA EN LA NOSTRA ALIMENTACIÓ?
LA VITAMINA A, QUE VA BÉ PER LA PELL I LA PIGMENTACIÓ DELS
ULLS. POT PREVENIR EL CÀNCER I MILLORAR LA VISTA .ÉS ANTIOXIDANT. PORTA FIBRA I
AJUDA AL TRÀNSIT INTESTINAL. TAMBÉ AJUDA
A REDUIR LES MALALTIES DEL COR.
15.-COM S’HAN
DE COLLIR LES PASTANAGUES PER FER AMANIDES?
TENDRES I PETITES.
16.-QUANTA
ESTONA CAL CUINAR-LES SI LES FEM AL VAPOR?
QUATRE O CINC MINUTS.
17.-QUÉ PASSA
SI ES COUEN MOLTA ESTONA?
PERDEN BONA PART DEL POTENCIAL NUTRITIU.
18.-QUAN
TARDEN A GERMINAR?
UNES DUES SETMANES.
19.-COM
HA DE SER EL TERRA ON LES PLANTEM?
TERRA NUA, SENSE ENCOIXINAT.
20.-EN QUÉ ENS HEM DE FIXAR QUAN EN COMPREM?
LES
PASTANAGUES HAN D’ESTAR FERMES, SENSE DEFORMITATS NI RES QUE ELS SEMBLI. DE
TENIR FULLES, HAN DE SER BEN VERDES. REBUTJA LES QUE ES MOSTRIN DESCOLORIDES I
TOVES.
POTS
ARRIBAR A GAUDIR-LA EN BON ESTAT FINS PER TRES SETMANES.
21.-COM
ES CONSERVEN?
S’HAN DE GUARDAR-LES EN
UN LLOC FRESC I AIREJAT, NI TAN SOLS NECESSITARÀS GUARDAR-LES A LA NEVERA. SÓN UNA VERDURA DE BAIXA RESPIRACIÓ
I, PER AIXÒ MATEIX, EL SEU GRAU DE DETERIORAMENT NO SOL SER TAN NOTABLE COM EN
ALTRES HORTALISSES.
22.-COM
ES PODEN MENJAR?
-CRUA EN AMANIDES
-CUITA, AMB ALTRES VERDURES
-EN PASTISSOS SALATS COM EL PASTÍS D’ESPINACS I PASTANAGA O DOLÇOS COM EL PASTÍS DE PASTANAGA AMB NOUS I
COCO.
..ETC
RECEPTES DE PASTANAGA:
http://escacicuina.wordpress.com/2012/10/21/pastis-despinacs-i-pastanaga/img_3083/
escolta el text amb veu sintética:
escolta el text amb veu sintética:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada